IPOLYTARNÓC község webhelye

2007.08.23.

Pusztító erejű szélvihar tombolt 2007. 08. 23-án éjszaka Ipolytarnócon. Elvonultával, amit maga után hagyott, arra ember emlékezet óta nem volt példa.

- 2 db tövestől kicsavart 20 méteres fenyőfa
- 1 db kettétört 16 méteres fenyőfa
- 1 db tövestől kicsavart vastag törzső szomorú fűzfa
- 1 db ketté hasadt vastag törzsű szomorú fűzfa
- 1 db kettétört kábeltévés faoszlop
- 3 db tövestől kicsavart gyümölcsfa
- 1 db ledöntött sírkő
- 1 kettétört sírkereszt
- deréknyi vastagságú leszakadt faágak a temetőben
- kettétört 3 méter magas temetői beton kereszt

A vihar megrongálta 14 családi ház tetőszerkezetét és ledöntött egy öreg kéményt is.

Az itt látható jéggömbök átlagos súlya 4,1 dkg, átlagos átmérőjük 4,6 cm. A golflabda súlya 4 dkg, átmérője 4,2 cm.

- Vajon mekkora sebességgel érkeztek és milyen magasságból?
- Vajon hány kilopondos volt becsapódási erejük?
- Megválaszolatlan kérdések!

2007.08.23 01     2007.08.23 02
2008.07.07.

2008. július 7-én 16 óra 30 perckor Tőrincs felől, dél-nyugati irányból viharos szél hozta azt a szürke felhőtömeget, amelyből 15 percen át ordas vigyorral záporoztak a golflabda nagyságát meghaladó jéggömbök településünk lakóházaira. A teremtő saját házát sem kímélve 199 tetőt rongált meg, de ez a számadat nem tartalmazza a templomot, a kereskedelmi- vendéglátó szolgáltató egységeket, a határőrség épületét, valamint az ingatlanok melléképületeit sem.

A gondos felmérést a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Polgári Védelmi Kirendeltség, valamint az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal Nógrád Megyei Területi Kirendeltségének dolgozói végezték. Utcáról-utcára, házról-házra járva, jegyzőkönyvezve a helyreállítás, az újjáépítés becsült költségét 29.132.000 Ft-ban állapították meg.

A jéggömbök úgy elverték a házak tetőcserepeit, paláit, gutamil borításait, mint gazdasszony a macskáját, miután bepiszkított a tiszta szoba sarkába.

...hogy a károsult lakosság, önkormányzat egészségi állapotát, idegrendszerét mekkora sérülés érte, azt pillanatnyilag pénzben nem fejezhető ki, annak negatív hatásai később jelentkeznek!

...hogy érkezett-e minisztériumi, kormányzati szintű érdeklődés Ipolytarnóc népéhez és polgármesteréhez...? Ááááá .... dehogy!

...hogy a károsult lakosok kaptak-e vissza nem térítendő állami támogatást, kártérítést, jó szót ...? Ááááá .... dehogy!

...ugyan mit érdekelte mindez a nyár kellős közepén szabadságukat, jól megérdemelt pihenésüket töltő politikusokat, választott és kinevezett tisztségviselőket.

2008.07.07 01

2008.08.24.

2008. augusztus 24-én vasárnapjának kora délutánján az ebéd jóízű elfogyasztásához készülődött Ipolytarnóc lakossága.

Dél-nyugati irányból sötét felhő kíséretében zúgó, morajló hang közeledett a Rákóczi út első lakóházai felé.

Kecskeméti Mihály a Botos-patakon átívelő híd fölött olyan földig érő tölcsér alakú, örvénylő képződményt látott, amely mint a centrifuga nagy sebességgel pörögve mindent felszippantott, ami az útjába került, majd a magasban szerte szét szórva folyamatosan haladt a római katolikus templom irányába.
- Mivel forgószelet már sokat látott, semmi kétsége nem volt afelől, hogy tornádó támad az Ipoly felől.

Megsérült 20 családi ház, az önkormányzat már használaton kívüli általános iskolája, valamint a működő óvoda tetőhéjazata. Ezen túlmenően 220 V-os vezetékeket szakított le a vihar. Árokba döntött egy terebélyes díszfát, tövestől csavarta ki a harminc éves diófát, amely rádőlt a lakóépületre. Az óvoda udvarában álló vadkörtefa erős ágait lecsavarva egy melléképület tetőszerkezetére dobta.

A károk felmérését a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Polgári Védelmi Kirendeltség szakemberivel együtt végezte önkormányzatunk. Ezúttal a tornádó pusztításának nagyságát nem forintosítottuk, de minden bizonnyal több millió forint a veszteség.

Az esemény kapcsán igen élénk szakmai vita bontakozott ki a világhálón, ami teljesen érthető, hiszen nem mindennapi esemény történt Ipolytarnócon.

Az itt látható amatőr felvételen Önök egy tubát látnak, amely folyamatosan haladva elérte a földet és tornádóvá változott. Igenis elérte a földet - szemtanúk vannak rá - még akkor is, ha jelen pillanatban nem tudunk olyan perdöntő fényképet bemutatni, amely ezt bebizonyítaná. Önkormányzatunk összegyűjtötte a lakosok által készített felvételeket a tornádóról, amelyek megtekinthetők a Picasa Webalbumunkon.

A károsultak szempontjából egyébként oly mindegy, hogy tuba vagy tornádó, mert a pusztítás így is, úgy is kézzel fogható tény.

A testületi döntés értelmében önkormányzatunk nem fordult a régiós tanácshoz Vis Maior kérelemmel a bezárt általános iskola helyreállítására vonatkozóan azért, mert nem akarta rontani a Kossuth Lajos Kultúrházra beadott támogatási igény esélyét.

Szemünk láttára gyulladt ki, majd szakadt el a 22 kV-os vezeték, mert a több mázsás felkapott és szétszórt szénabálából a vezeték hálózatra is rakódott. A pusztítás erejét jelzi a gyermekszoba berobbant ablaka, a kettétört tűzfal, a kidöntött tűzfal, a 30 évesnél is idősebb tövestől kicsavart diófa, a fészerről szőrén-szálán eltűnt palák, a kötélre kiterített kámforrá vált száradó ruhák, az udvarról eltűnt szőnyeg és még bőven lehetne sorolni az "apróságokat".

Szükség volt a salgótarjáni tűzoltók és az ÉMÁSZ áldozatkész dolgozóinak is a segítségére.

2008.08.24 01     2008.08.24 02