IPOLYTARNÓC község webhelye

Az emlékművet az Ipoly szabályozásakor lebontották. A képen látható Donkó János bácsi derűsen, hamiskás mosollyal tekint a fényképezőgép lencséjébe és akár azt is mondhatná:

"Én nem találkoztam egyetlen partizánnal sem 1944. október 25-én csak úgy, mint a falu népe, de attól még járhattak itt, sőt az írások szerint jártak is, mert a gránitból készült obeliszket maga Nógrádi Sándor (1894-1971) elvtárs avatta fel 1964. október 25-én..."

A partizánok krónikása Szomszéd Imre a következőt írta:

"A felderítés már három napja folyt, hogy hol lesz a legcélszerűbb az átkelés a németek álltal erősen őrzött Ipolyon. Papp Béla vezetésével a felderítők bejártak a németek álltal megszállt Rórósmulyadba, Hámorba, körülnéztek Nógrádszakál környékén is, hogy nincs-e valahol őrizetlen híd, ahol át tudnának jutni. Sajnos nem találtak olyat. Lapsov őrnagy, a csoport törzsparancsnoka azt javasolta Nógrádi elvtársnak, hogy vegye fontolóra elhatározását, várjon még az erőszakos átkeléssel, mert újabb adatot kaptak, mely szerint Ipolytarnóc térségében őrizetlen híd is van.
- Megállapították, hogy a hidat őrszem nem őrzi, de az ipolytarnóci vasútállomásról bizonyos időközönként a németek géppisztolysorozattal pásztázzák. Nógrádi elvtárs ekkor úgy határozott, hogy Kisdályópusztától az Ipolytarnócra vezető úton haladva kelnek át az Ipoly hídján két géppisztoly pásztázás közötti időben.

Az átkelést sikeresen végrehajtották, amely áldozatot nem követelt. A partizán csoport a németek orra előtt kelt át az Ipolyon és haladt át a vasútállomás mellett a Losonc-Balassagyarmat felé vezető vasúti töltésen és a műút vonalán."

partizan emlkmu