IPOLYTARNÓC község webhelye

A bájosan mosolygó "első bálozó" copfos, karórát viselő, csodaszép 16 esztendős Jolánka elegáns, magyaros, nemzeti viseletű ruhát kapott szüleitől az ünnepi alkalomra.

A szemrevaló leány most mehetett először édesanyja kíséretében a táncmulatságba. Múltba vészett, vajon hogyan hívták azt a vélhetően feszengő, oldalra fésült, lesimított hajú, csíkos öltönyt viselő ipolytarnóci legényt, aki elsőként bátorkodott az eladó sorba került leányzót felkérni egy keringőre.

A magyaros ruhadivat korszakában kézimunkáztak a nők. Ennek a divatnak a szabásformáit régi úrnőink, nagyasszonyaink viselettörténetéből merítették. Díszítményeik a népművészet sokféle motívumából leszűrt eredmények, amelyek csakis a kézimunka révén voltak megvalósíthatók.

Menyasszonyi ruha: A ruha pompáját nem csak a szabás, a csipke, a fátyol adta meg, hanem viselőjének egyénisége is. Fehér krepszaténból, csipke ujjakkal készült, amelynek felső része és a fejdísz ezüst sújtással volt díszítve, szoknyája uszályos.

Nyári ruha: Piros krepdesinből készült, felső részét és a fehér batisztujjakat buzsáki hímzés, a harangszabású szoknya fehér selyemszalagját boszorkányöltés díszítette. A minta szúrt sablonjának ára 40 Fillér volt.

Estélyi ruha: Kék taftselyemből készült, sötétkék bársonyszalaggal. Felső részét, és harangszabású szoknyáját sárközi hímzés díszítette. Ujjai és nyakfodra fehér taftselyem.

Kisestélyi ruha: A levélzöld krepszatén anyagot az elején szabadon álló, plisszérozott fehér zsorzsett melldísz ékesítette. A váll vonalát körbefutó, sötétzöld "Mez" Cameza hímzőfonállal varrott széles írásos hímzés díszítette.

Délutáni komplé: Anyaga nyers színű lenvászon, a kabát eleje világos és sötét aranybarna "Mez" Volga pamutfonállal varrott, írásos hímzéssel díszített. Az ívelt szélű csíkok és virágok aranybarna vászonrátéttel készültek.

Délutáni ruha: A szoknya és boleró középkék zsorzsettből, a hozzá illő blúz piros krepdesinből készült. A boleró kihajtóját, az ujjakon elálló pánt belső részét, az övet és a zsebeket fehér, ollózott szövetrátéttel díszítették.

Korabeli idézet: "Az operaházi divatbemutatón azonban azt is láthattuk, hogy milyen a modern ruhák magyaros vonala, szabása, egészbenvett magyaros jellege: szép, nyugodt, bájos, derűs és a mindennapi használatra tökéletesen alkalmas még a mai időkben is, amikor a divatot nemcsak a szokott okok irányítják, hanem a rohanó tempó, a nőkre is rákényszerített férfias életmód, a gazdasági helyzet szűkmarkúsága, satöbbi, satöbbi."

magyaros viselet