IPOLYTARNÓC község webhelye

"A geopark egy megfelelő nagyságú, gazdaságilag életképes terület, amely gazdag földtani örökséggel rendelkezik és ahol a földtudományi értékek vonzerején alapuló olyan környezetbarát idegenforgalom valósítható meg, a térség gazdasági felemelkedését is segíti."

A UNESCO Földtudományi Tagozata 1997-ben hirdette meg geopark programját, majd 2000-ben elkötelezett francia, német, spanyol és görög szakemberek életre hívták az Európai Geopark Hálózatot (European Geoparks Network), amelynek napjainkban már 32 tagja van.

2010. április 14-én a malaysiai Langkawi Geoparkban rendezett IV. Globális Geopark Konferencián a magyar-szlovák Novohrad-Nógrád Geopark képviselői átvették a nemzetközi elismerést jelképező, a Globális Geopark Hálózat tagságát igazoló dokumentumot. Magyarország és Szlovákia első geoparkja, amely egyúttal a világ ténylegesen első, határon átnyúló geoparkja is, március 27-én vált az Európai Geopark Hálózat tagjává.

A komoly sikert sok éves, szervezett és összehangolt szakmai előkészítő munka előzte meg. A földrajzi-földtani adottságokra épülő, az érdekvédelmet, a hagyományőrzést és a térségfejlesztést egyaránt szolgáló, az UNESCO által támogaott geoparki cím elnyerése iránt óriási az érdeklődés. Pillananyilag 21 ország 66 geoparkja mondhatja magát a nemzetközi cím birtokosának, s további csaknem 100 várja a felvételt a geoparkok világhálózatába. A cím elnyerése szigorú nemzetközi követelmények teljesítéséhez kötött, amelyet négy évente felülvizsgálnak.

A Globális Geopark Hálózat tagságát 63 Nógrád megyei és 28 szlovákiai település csoportosulása kapta meg.

Az észak-déli irányban a Füleki Várhegytől a béri andezitoszlopokig húzódó, a történelmi Nógrád Vármegye egy részét, a szétszakadt palóc tájat és közösségeket újra egyesítő Novohrad-Nógrád Geopark az Európa Diplomával elismert Ipolytarnóci Ősmaradványokat és a világörökség részét is képező Hollókőt is magában foglalja. Ez a palóc Olimposz uralta emberléptékű táj kiépésre, bemutatásr érdemes gazdag földtani-felszín alaktani értékeivel, épített és szellemi örökségével, népi hagyományaival, viseleteivel és gasztronómiai különlegességeivel a világ egyik első nemzetközi geoparkja, amelynek "zászlós hajója" az Ipolyarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület.

Ide kattintva elérhető a Novohrad-Nógrád Geopark webhelye, ahol további információkat találhat az érdeklődő.